Ambassade van België in Kazachstan
Home Consulaire diensten

Consulaire diensten

Consulaire diensten – wat is dat?

De Ambassade heeft twee grote taken. We vertegenwoordigen België in het buitenland – dat is het diplomatieke. Daarnaast houden we ons ook bezig met Belgen in het buitenland (en buitenlanders die contacten hebben met België). Dat zijn onze consulaire diensten.

Bent u Belg en komt u tijdelijk naar het buitenland? Ga dan naar “Op reis in Kazachstan, Kirgizië en Tadzjikistan

Bent u Belg en woont u in Kazachstan, Tadzjikistan of Kirgizië? Kijk dan hier wat we allemaal voor u kunnen doen!

 

Wat doen we wel?

Voor wie bij ons ingeschreven is, zijn wij het “gemeentehuis” en bieden we gelijke diensten : identiteitskaarten, paspoorten, verkiezingen, adopties, legalisaties, levensbewijzen, attesten, notariële akten, erkenningen…

Hierbij houden we rekening met uw privacy.

Voor de details klik op het juiste onderwerp hieronder of hiernaast.

 

Waarvoor moet je ergens anders zijn?

De Ambassade heeft niets te maken met de sociale zekerheid. We kunnen dus niet helpen met pensioenen, verhuizen, gezondheidsverzekering… We hebben ook niets te maken met uw rijbewijs!

Gelukkig hebben onze collega’s bij de andere overheidsdiensten alle info die u nodig hebt. Kijk op www.socialsecurity.be.

 

Wat doen we niet?

De algemene regel is: de Ambassade mag zich niet mengen in privéaangelegenheden. Ze mag zich ook niet inmengen in de interne aangelegenheden van het gastland. En natuurlijk zijn we geen reisbureau!

Concreet betekenen al die dingen dat we een aantal dingen niet mogen of kunnen doen:

  • We kunnen niet tussenkomen als mensen de dubbele nationaliteit hebben en zich in hun ander land bevinden (bijvoorbeeld voor Belgo-Kazakken in Kazachstan).
  • We kunnen niet tussenkomen in gerechtelijke procedures. U bent verplicht de lokale wetgeving en wettelijke procedures te respecteren. We volgen enkel op of de wetgeving gerespecteerd wordt en of u geen nadeelsbehandeling krijgt als buitenlander. We kunnen niet zorgen voor een voorkeursbehandeling.
  • We zorgen ook niet voor een voorkeursbehandeling bij dokters, scholen, …
  • We betalen geen rekeningen, boeken geen hotels, vinden geen bagage, regelen geen werkvergunning.
  • We kunnen geen ontvoerd kind ten laste nemen, geen Belgische beslissingen over hoederecht afdwingen, geen onderzoeken doen naar misdrijven of overlijdens,…

 

Maar vroeger deden jullie ‘X’ wel!

Sinds 2014 is er een nieuw consulair wetboek. Er staat nu veel duidelijker aangegeven wat de ambassades en consulaten wel en niet mogen doen. Het grootste verschil is dat de diensten nu beperkt zijn voor Belgen die niet zijn ingeschreven op de consulaire post.

 

Ambassade of Consulaat-Generaal?

In sommige landen heeft België zowel een ambassade als een consulaat-generaal, in aparte gebouwen en soms in aparte steden. In Nur-Sultan is dat hetzelfde gebouw. De Ambassadeur is ook de Consul-Generaal. U kunt ons dus gewoon hier bereiken, en wij zullen ervoor zorgen dat we de juiste stempel zetten!