Ambassade van België in Kazachstan
Home Consulaire diensten Nationaliteit

Nationaliteit

U kunt Belg zijn van rechtswege (automatisch) of het vrijwillig worden. U kunt ook uw Belgische nationaliteit verliezen. De wetgeving hierover is soms ingewikkeld. Het Federale overheidsdienst Justitie zorgt hiervoor. Voor meer informatie kijkt u hier: Lees meer...

Wees op tijd!

Neem bij twijfel over individuele gevallen contact op met het Consulaat. Een korte samenvatting op het internet is niet genoeg om de nuances van de wetgeving altijd juist te begrijpen.

Soms is het belangrijk dat een actie van u op tijd gebeurt! Neem op tijd contact op met het Consulaat als u denkt dat dit voor u het geval is:

  1. Een Belg die in het buitenland geboren is en die als volwassene nooit (echt) in België heeft gewoond, riskeert de Belgische nationaliteit te verliezen op 28 jaar. Of dit voor u het geval is, hangt af van meer gedetailleerde voorwaarden. Neem op tijd contact om dit te vermijden.
  2. Als u Belg bent en u bent in het buitenland geboren, heeft uw kind niet altijd automatisch de Belgische nationaliteit. Als u in het buitenland geboren bent, en uw kindje ook, is het mogelijk dat uw kind geen Belg is. Sommige kinderen kunnen Belg worden maar alleen vóór ze vijf jaar zijn. De procedure kan lang duren dus neem op tijd contact op als u denkt dat u in dit geval bent.
  3. Een kind kan alleen de Belgische nationaliteit van zijn/haar ouders erven als u de juridische ouder bent naar Belgisch recht. Neem in geval van twijfel contact op, want buitenlandse geboorteaktes zijn niet altijd zomaar geldig naar Belgisch recht. Het risico is groter als u niet officieel getrouwd bent, als u of uw partner eerder getrouwd zijn geweest, of de geboorte nooit is geregistreerd bij het Belgische beroepsconsulaat.